Descrierea proiectului

Atos România a decis să susțină înființarea de cluburi IT în școli din  Romania, cu intenția de a iniția un proiect național pentru promovarea educației în domeniul IT în toate școlile din România. Proiectul este derulat in parteneriat cu Asociatia Edusfera.

Grupul țintă vizat este reprezentat de către elevii de gimnaziu (clasele V-VIII) din intreaga tara. Primele 20 de cluburi IT vor fi infiintate in Timisoara si Bucuresti.

Proiectul este fundamentat pe o nevoie reală, identificată în sistemul educațional românesc: la nivelul invatamantului preuniversitar, programarea este învățată doar în câteva școli (curs opțional) și în liceele de profil (mate-info).

In unele tari din Uniunea Europeana, cursurile de programare au început să fie introduse în curriculum, în trunchiul comun (obligatorii pentru toți elevii) chiar de la 6 – 7 ani (Estonia, UK) iar recomandarile Comisiei Europene accentueaza nevoia dezvoltarii abilitatilor digitale in randul noilor generatii si includerea unor astfel de cursuri in sistemul educational formal.

Potrivit Raportul Agendei Digitale pentru Europa, 41% dintre romani nu stiu sa foloseasca un calculator, iar 42% din romani n-au folosit Internetul niciodata, dublu fata de media Uniunii Europene. Peste 80 la suta din angajatii romani nu au competentele digitale solicitate de catre angajatori.

Pe de altă parte, în timp ce peste 25% dintre tinerii absolveți nu își găsesc un loc de muncă, totuși firmele care activează în domeniul IT au dificultăți în a identifica candidați potriviți, cererea de forță de muncă în domeniul IT fiind de 3 ori mai mare decât oferta.

 

Junior IT Club – Powered by Atos

 

Junior IT Club – Powered by Atos  este un proiect realizat in parteneriat cu Asociatia Edusfera si are ca scop organizarea în școli a unor cluburi IT prin care elevii înscriși în ciclul gimnazial să își dezvolte competențele de programare.

Proiectul are ca principale obiective organizarea a 20 de cluburi IT în Timișoara și București, dezvoltarea abilităților digitale a aprox. 600 de elevi aflați în ciclul gimnazial prin intermediul cluburilor IT și implementarea și dezvoltarea unei platforme online cu resurse educaționale necesare, suport permanent, comunitate și un curriculum dezvoltat.  Prin desfășurarea acestui proiect se va desfășura o promovarea a cursurilor de programare în școli pentru conștientizarea necesității de a învăța programare și inserarea în cât mai multe școli din România a acesteia.

 

Asociația Edusfera organizează din 2013 cursuri de programare pentru copii cu vârsta cuprinsă între 8 și 14 ani, in colaborare cu studenți și profesori de la Universitatea POLITEHNICA din București

Astfel, Atos România și Asociația Edusfera organizează Junior IT Club, proiect educational ce consta, intr-o prima etapa, in infiintarea a 20 de cluburi IT în 20 de școli din România, în Timișoara și București prin intermediul cărora 600 de elevi vor învăța programare. Aceștia vor înțelege prin intermediul curriculumului adaptat ce sunt algoritmii, cum sunt aceștia implementați ca programe pe diferite dispozitive digitale, vor învăța cel puțin două limbaje de programare, vor învăța să dezvolte aplicații pentru echipamente mobile, etc. Pe lângă noțiunile tehnice, cei aproximativ 600 de elevi vor avea ocazia să își creeze propriile programe și jocuri, dar vor învăța și cum să utilizeze tehnologia într-un mod responsabil.

Trainerii sunt tineri specializați în domeniu și selectați după anumite criterii specifice.

În cadrul cluburilor IT, cei aproximativ 600 de elevi vor avea ocazia să facă cunoștință cu specialiști în domeniu, iar angajații Atos se vor implica in activitati de voluntariat, vor fi invitați ca vorbitori sau traineri. Aceștia pot oferi elevilor o motivație în plus pentru a urma o carieră în domeniul IT.

Cursurile ce vor fi predate in cadrul cluburilor IT din scoli au un curriculum adaptat, astfel incat elevii sa poata trece printr-o introducere in programare cu ajutorul limbajului de programare vizual Scratch (adaptat copiilor de la 6 ani in sus). Copiii vor invata elemente de baza in programare  (conditii, bucle, vectori, matrice, siruri, functii) cu ajutorul Scratch, dar si al platformei Khan Academy. Vor ajunge sa creeze pagini web cu ajutorul HTML/CSS si sa dezvolte acele pagini web cu ajutorul limbajului de programare JavaScript. Vor folosi Java si Python pentru Basic Programming, iar pentru Mobile Apps Development vor utiliza PhoneGab, Android, iOS.  

 

Selectia beneficiarilor

 

Beneficiarii sunt elevi înscriși în ciclul gimnazial (clasele V-VIII) din 20 de școli din București și Timișoara.

Criterii de selecție a școlilor înscrise în program:

  • Școli gimnaziale, sau școli generale care organizează cursuri pentru clasele V-VIII, cu cel puțin 100 de elevi la nivel gimnazial
  • Laboratoare IT cu cel puțin 15 calculatoare funcționale;
  • Rețea de internet (nu este un criteriu obligatoriu).

Se va încheia un acord de parteneriat cu directorul instituției prin care se va primi acceptul monitorizării și vizitelor din partea echipei de proiect pe parcursul cursurilor. Directorul  își va da acordul organizării unui club IT în școală și va înscrie școala în program printr-un formular online aflat pe platforma proiectului.

Criterii de selecție a participanților:

  • Elevi înscriși în ciclul gimnazial la școlile selectate pentru a participa la acest proiect, din București și Timișoara;
  • Motivația (eseu, interviu);
  • Cunoștințe IT la nivel elementar.

Selecția participanților va fi realizată de o comisie formată din reprezentanți ai companiei Atos și ai Asociației Edusfera. Această evaluare se va baza pe o grilă specifică și în urma unor interviuri dacă este necesar.

În urma selecției participanților, aceștia vor semna câte o declaratie prin care își vor asuma urmarea cursurilor (online și offline) și finalizarea programului Junior IT Club. Aceste declarații vor oferi responsabilitatea și motivația fiecărui elev de a participa în mod constant.

 

Calendar

 

10 – 24 februarie – Recrutarea școlilor

25 februarie – Selecția școlilor

26 februarie – Afișarea școlilor participante

27 – 29 februarie – Recrutarea elevilor participanți în cadrul cluburilor IT

1 martie – Anunțarea elevilor participanți în cadrul cluburilor IT

2 martie – Începerea cursurilor în cadrul cluburilor IT